zondag 7 oktober 2012

Ganesha: overwinnaar van moeilijkheden


Hier zien we een rijkelijk versierde prent van Ganesha. Ganesha is de halfgod van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. 

In de legenden is Ganesha de zoon van Shiva en Parvati. Omdat Shiva ten strijde trekt, ziet hij zijn zoon niet opgroeien en als hij na vele jaren thuiskomt, herkent hij Ganesha niet meer en denkt dat hij een indringer is. Shiva aarzelt geen moment en hakt het hoofd van zijn zoon af, om tot de ontdekking te komen dat hij zijn eigen nageslacht heeft vermoord. Snel geeft hij zijn dienaren opdracht om het hoofd te brengen van het eerste de beste wezen dat ze tegenkomen. Niet veel later keren de dienaren terug met het hoofd van een olifant en Shiva plaatst dat op het levenloze lichaam van zijn zoon. Hierna komt Ganesha weer tot leven.
Een andere, minder gewelddadige, versie van het verhaal is dat Shiva zich een lange tijd had teruggetrokken voor meditatie en dat Parvati zelf een zoon maakte. De uitkomst is echter hetzelfde. Shiva kwam weer terug en schrok van de 'vreemdeling' in zijn huis, hakte het hoofd af en liet het vervangen door de kop van een toevallig passerende olifant.
Enfin, Ganesha is getrouwd met Siddhi (mystieke kracht) en Buddhi (inzicht) en sommige zien in hem de 'Heer van de Yoga'. 

Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen